Home |  Info |  Medisch |  Praktisch |  Ervaringen |  Contact       Nieuws feed @Transman_nl Transman.nl op Hyves Transman.nl op YouTube

Transman.nl

Nieuws-overzicht |  Nieuwsbrief |  Agenda

 

Nieuws

Vorige bericht - Nieuwsoverzicht - Volgende bericht

Transgender Europa feliciteert Polen met politiek succes

Anna GrodzkaEerste openlijke transgender parlementslid gekozen

Op 10 oktober heeft Transgender Europa (TGEU) vernomen dat Anna Grodzka, voorzitter van TGEU-lidorganisatie Trans-Fuzja, de eerste openlijke transvrouw is die in het Poolse parlement werd gekozen.

Grodzka, die zich al meer dan 4 jaar inzet voor transgender en interseksuele kwesties, was kandidaat voor de Palikot Beweging. Dit is een nieuwe politieke partij die tijdens de verkiezingen naar voren kwam met progressieve ideeën, vooral op het gebied van LHBTQI (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer en interseks)-thema's.

TGEU complimenteert ook Robert Biedroń voor zijn plaats in het Poolse parlement. Robert is actief als openlijk homoseksuele LHBT-activist en politicus. Hij is ook van de Palikot Beweging en is gekozen in het district Gdynia.

'Dit is een ongelooflijke stap vooruit voor Polen', zegt Wiktor Dynarski, coördinator van de CEE-werkgroep van de TGEU. 'We waren op de hoogte van het feit dat Anna's beslissing om zich daadwerkelijk kandidaat te stellen, veel meer discussie zou brengen over transgender-zaken in de Poolse politiek. Maar we hebben nooit durven dromen om zo'n ongelooflijk succes te behalen!'

De TGEU begroet Polen en hoopt dat een openbare transgender persoon de zichtbaarheid van transgenders en interseksuelen in Polen zal verhogen. En ook van de problemen waarmee deze mensen worden geconfronteerd. Op dit moment voelen veel transgenders en interseksuelen in het land zich onveilig en ongehoord. Een belangrijke verbetering zou een wet zijn die de erkenning regelt voor naams- en geslachtsverandering. Op dit moment bestaat er alleen jurisprudentie. Er bestaat geen wet of officieel decreet, waardoor transgenders in een staat van rechtsonzekerheid blijven.

Commissaris voor de Mensenrechten Thomas Hammarberg wees Polen [1] aan als een van de landen die niet voorziet in 'snelle, transparante en toegankelijke' mechanismen zoals aanbevolen door het Comité van Ministers [2]. Hammarberg eist van lidstaten dat ze aan hun positieve verplichting voldoen en zorgdragen voor juridische geslachtserkenning. Zoals herhaaldelijk is vastgesteld door het Europees Hof voor de Mensenrechten en het Europese Hof van Justitie.

'Polen heeft de rechten van haar transgender burgers lange tijd genegeerd. Het is hoog tijd dat eindelijk over de invoering van een wet voor geslachtserkenning wordt gesproken. We zijn optimistisch gestemd dat het succes van Grodzka meer landen in de Centraal-Oost-Europese regio zal motiveren om het bestaan te erkennen van transgenders en interseksuelen en hun rechten,' hoopt Richard Köhler, co-voorzitter van de TGEU.

[1] “Discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity” (2011) door Thomas Hammarberg, Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa.
[2] Recommendation CM/Rec(2010)5 of the Committee of Ministers to member states on measures to combat discrimination on grounds of sexual orientation or gender identity (2010) Para IV. 21.

Dit is een (vrije) vertaling van het persbericht ”Transgender Europe congratulates Poland on its political success” (TGEU, 11-10-2011).

Bron: Transgender Europa.

 

Externe sites

Nieuwe politieke partij gaat dwars tegen Poolse heersende meningen in (Trouw, 18-10-2011)
Transgender woman set to become Polish MP (Pink News, 10-10-2011)
Transseksueel in Pools parlement (Volkskrant, 10-10-2011)
Transseksueel in Pools parlement (AD, 10-10-2011)
Goed nieuws voor Poolse LHBT’s (Expreszo, 10-10-2011)
Poolse verkiezingen grote stap vooruit voor holebi's en transgenders in homofobisch Polen (Holebi.info, 10-10-2011)

Transman.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe websites.

Terug naar boven

Plaats een reactie

Reacties op nieuwsberichten worden in principe zonder tussenkomst van een redactie geplaatst. Denk eraan dat iedereen je reactie kan lezen! Wil je contact met de redactie, gebruik dan het contactformulier.

Naam:


E-mail:

Dit veld niet invullen! Dit is tegen spam bedoeld.

Bericht:


Anti-spamvraag: typ hier de tweede letter uit het alfabet:


Ja, ik wil de nieuwsbrief van Transman.nl ontvangen.

Terug naar boven

 

Prikbord

Oproepen, vragen, aanbiedingen of gewoon een mededeling. Het kan allemaal op het prikbord!

>> Lees verder

Transman Kaart

Belangrijke gebeurtenis in de transitie? Stuur een Transman Kaart!

>> Lees verder

Genderkalender

De agenda van trans-Nederland, met een overzicht van alle trans-activiteiten.

>> Klik hier

Gemaakt door Studio Verdonk, 2008 |  Colofon |  Sitemap |  CO2 neutraal