16 mei 2015

Eerste Trans & Bloot Weekend was buitengewoon!

door TBW
Ervaringenboom

Het allereerste Trans & Bloot Weekend in Nederland was een overweldigend succes. Tijdens het weekend zijn deelnemers in verschillende workshops bezig geweest met de beleving van hun lichaam. De sfeer binnen de groep was zo goed dat deelnemers hun persoonlijke grenzen hebben verlegd. Jochem: “Ik heb dit weekend vele kleine wondertjes zien gebeuren. Een groter compliment is niet mogelijk.”

De aanmeldingen voor het Trans & Bloot Weekend (TBW) kwamen traag op gang. Toch hebben uiteindelijk 11 deelnemers de moed gehad om zich voor dit vernieuwende weekend aan te melden. Gelukkig maar, want hun verwachtingen werden overtroffen: “Ik heb er heel veel aan gehad.”

"Voelde me voor het eerst in lange tijd veilig."

Het TBW begon natuurlijk met een kennismaking. Niet alleen onze namen kwamen langs, maar ook hoe we aangesproken wilden worden: met “hij”, “zij” of iets anders. De meeste deelnemers voelden zich een “hij”, maar er waren ook enkelen die de voorkeur gaven aan “zij” of het Engelse “they”, bij gebrek aan een goed Nederlands alternatief.

"Ik heb erg veel geleerd over mezelf, anderen en wat ik wil."

De eerste workshop op zaterdagochtend ging over onze verwachtingen. Iedereen heeft aan het begin van de transitie wel een beeld over wat je wilt bereiken. Over hoe je wilt dat je lichaam eruit komt te zien. Of over hoe je jezelf ziet in deze maatschappij als mens, man of iets anders. We hebben met elkaar gesproken over deze verwachtingen van vroeger en van nu, over wat ervan uitgekomen is, en over wie of wat invloed hebben gehad op deze verwachtingen.

"Een erg relevant onderwerp. Er kwamen allerlei gezichtspunten aan bod, dat was verrijkend."

Na de lunch was het tijd voor iets heel anders: een puzzelopdracht. De deelnemers kregen verschillende opdrachten waarbij ze zonder taal een oplossing moesten vinden. Dit leverde eerst de nodige vragende blikken op, maar de groep wist er toch heel goed raad mee. Achteraf vonden de meesten de opdrachten best leuk.

"Dit wekte eerst weerstand op, maar was uiteindelijk heel leerzaam en leuk!"

Het middagprogramma besloot met de workshop waar het TBW de naam aan dankt: de bloot-workshop. Ieder van ons werd uitgenodigd om tijdens deze workshop één of meerdere kledingstukken uit te trekken. Ondertussen hebben we verschillende uitdagende of principiële vragen besproken. Een aantal van ons ging volledig uit de kleren, anderen zaten in hun ondergoed. Alles kwam voor, en alles was goed.

"Erg mooi dat jullie lieten zien dat je met je lichaam kunt zijn, ook al is het 'incompleet'."

's Avonds was er geen formeel programma, maar we hebben ons geen moment verveeld. De onderlinge gesprekken gingen het hele weekend tot laat in de avond door. Ook zijn er mensen in de prachtige omgeving gaan wandelen. Het was een heerlijke avond!

"Geweldig! Ik ben er erg blij mee."

De volgende morgen was iedereen moe van al het praten, dus we zijn die dag rustig begonnen met een doe-workshop. We hebben heel fysiek contact gemaakt met onze lichamen, wat best spannend was. Ook hebben we aandacht besteed aan onze persoonlijke ruimte.

"Fijn om even contact te maken zonder te praten."

Zondagmiddag was alweer de laatste workshop van het TBW. Tijdens deze afsluitende workshop hebben we met elkaar gesproken over de altijd actuele vraag: “in of uit de kast?”. Hoe open is ieder van ons naar de directe omgeving? En aan wie vertel je wat? Kortom, belangrijke vragen waar iedere transgender de rest van het leven mee te maken heeft.

"Altijd mooi om uit te wisselen. Fijn te weten dat het bij andere mensen ook verschuift."

Daarna was het tijd om op te ruimen, in te pakken en afscheid te nemen. Iedereen ging erg moe, maar heel voldaan weer naar huis...

"Dit weekend heeft heel veel voor mij betekend."

 

Dit weekend is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Bob Angelo Fonds Fonds De Trut PANN Fonds

het Bob Angelo Fonds van COC Nederland, Stichting Fonds De Trut en PANN Fonds.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.