20 mei 2023

Online voorlichting over tips bij laag inkomen voor transgenders

door Jochem
Geld besparen [foto: Nattanan Kanchanaprat]

Veel transgender mensen hebben een lager inkomen dan cisgender mensen. De hoge energieprijzen en gestegen prijzen voor dagelijkse boodschappen kunnen daardoor voor transgenders een extra groot probleem zijn. Daarom organiseert Stichting Transman op 1 juni een online voorlichting voor transgenders met tips bij een laag inkomen.

Voor wie?

Deze voorlichting is voor alle trans mannen, trans vrouwen en non-binaire mensen die aan het eind van hun geld een stuk maand overhouden. Of die grote moeite hebben om financieel rond te komen. Het maakt niet uit in welke fase van een sociale transitie en/of medische behandeling je zit.

De voorlichting richt zich vooral op mensen met een laag inkomen, zoals mensen met een UWV-uitkering, in de Participatiewet (bijstand) of laag betaald werk. Maar het kan ook voor andere mensen interessant zijn.

Wat gaan we doen?

De voorlichting vindt plaats op donderdag 1 juni van 19.30 tot 20.30 uur. Dan geven wij tips over hoe je op uitgaven kunt besparen. Bijvoorbeeld hoe je energie, en dus kosten, kunt besparen. Ook bespreken we tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen, en natuurlijk de energietoeslag. Verder komen ook aftrekposten voor transgenders langs, die je bij je aangifte inkomstenbelasting kunt opvoeren. Natuurlijk is er alle ruimte voor jullie vragen!

Een eerste tip: Wist je dat je aftrekposten tot vijf jaar geleden alsnog aan de Belastingdienst kunt doorgeven?

Waarom zou ik komen?

Misschien heb je het financieel moeilijk, maar schaam je je om van voorzieningen gebruik te maken. Of je zou wel graag financiële hulp willen, maar je ziet als een berg tegen de bureaucratie op. Het kan ook zijn dat je denkt dat je alles wel weet, maar weet je dat wel zeker?

Daarnaast hebben beide voorlichters kennis over creatieve oplossingen: mogelijkheden waar instanties vaak niet aan denken. Hier lees of hoor je niets over, terwijl deze opties er wel degelijk zijn!

Kortom, mensen laten om allerlei redenen mogelijkheden liggen. Dat is jammer, want daardoor hebben veel transgenders het moeilijker dan nodig is!

Door wie?

Martin is sociaal werker en trans man. Hij heeft ervaring met het omgaan met energie-armoede. Hij deelt zijn expertise graag met iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook kan hij - tot op zekere hoogte - met mensen meekijken naar gemeentelijke tegemoetkomingen. Waar nodig kan hij je doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen.

Jochem is coach en trans man. Als coach begeleidt hij mensen die rond de armoedegrens leven. Ook heeft hij persoonlijk ervaring met armoede, omdat hij vanwege zijn chronische ziekte in de bijstand terecht kwam. Hij weet wat leven in armoede met een mens doet.

Meer info

Wil je bij deze voorlichting aanwezig zijn? Meld je dan aan via het online aanmeldingsformulier. Na aanmelding mailen we je de Zoom-link voor de bijeenkomst. Deelname is gratis.

Als je specifieke vragen hebt, geef die dan bij je aanmelding meteen door. Dan krijg je daar tijdens de voorlichting meteen een antwoord op. Wie weet, help je daar ook andere deelnemers mee!

Heb je nog vragen? Dan kun je die stellen aan Martin: martin@transman.nl.

Alles op een rijtje

Datum: Donderdag 1 juni
Tijd: 19.30 – 20.30 uur, met uitloop tot 21.00 uur
Deelname: gratis
Aanmelden: transman.nl/aanmelden-voorlichting
Na je aanmelding krijg je de Zoom-link gemaild

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.