12 jun 2016

TGEU Council: uitwisseling, empowerment, transpride

door TBW
Council TGEU: Transformiamo L'Europa (We veranderen Europa)

Van 2 t/m 5 juni was de tweejaarlijkse Council van Transgender Europese, de Europese belangenorganisatie voor transgenders. Dit jaar was de council in Bologna, Italië. Tijdens de council waren er allerlei lezingen, panels en workshops. Het is elke keer weer bijzonder om zoveel internationale transactivisten bij elkaar te zien: een kleurrijke mix van mensen die één ding delen: hart voor de goede trans-zaak!

Dit jaar was een extra feestelijke Council, want de internationale transbeweging bestaat 10 jaar! De allereerste Council was in 2005 in Wenen en sindsdien zijn er heel veel ontwikkelingen geweest. De TGEU is in rap tempo uitgegroeid tot een volwassen organisatie met betaalde medewerkers, die op internationaal niveau serieus wordt genomen.

Op het programma in Bologna stonden vele interessante lezingen, panels en workshops. Het was erg goed om weer te horen over allerlei ontwikkelingen en initiatieven in andere landen.

Primeur voor het TBW was de workshop, die we samen met onze vrienden van het TransBareAll Retreat uit Engeland hebben gegeven. Titel van de workshop was: “Body and Identity: being proud of our bodies, an experience”. Het was een groot succes!

De zaal zat al snel vol met 25 deelnemers. Toch waren er nog meer geïnteresseerden, die we helaas weg moesten sturen, omdat er niet meer ruimte was. We hebben kort verteld over het ontstaan van het TBA en het TBW, en daarna hebben we in 1,5 uur een “mini-TBW” gedaan: eerst hebben we huisregels afgesproken. Vervolgens zijn met elkaar in gesprek gaan over het thema trans* en identiteit met behulp van een aantal stellingen. Daarna hebben we lichaamswerk gedaan, zodat het niet bij praten alleen bleef. En tot slot, toen iedereen zich voldoende veilig voelde, hebben we deelnemers uitgenodigd om kledingstukken uit te trekken.
Voor het TBW was dit de eerste keer dat een workshop ook een blootgedeelte had, dus dat was ook spannend voor ons. Maar het ging buiten verwachting goed! Het voelde al heel snel vertrouwd en veilig, en mensen trokken inderdaad kledingstukken uit.

's Avonds hoorden we iemand zeggen: “De Body and Identity workshop was de beste workshop van de Council!”

Speciaal voor deze workshop hebben we een (gezamenlijke) flyer en een toolkit ontwikkeld. Deze informatie hebben we uitgedeeld aan de deelnemers van de workshop en vervolgens neergelegd op de algemene informatietafel voor andere geïnteresseerde transactivisten. De flyer en de toolkit bieden informatie over het idee van het TBA en TBW, en biedt praktische tips over hoe transactivisten in andere landen hun eigen TBA/TBW kunnen opzetten.

Tags: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.