27 mrt 2016

Trans & Bloot Weekend voor alle genders klein en intens

door TBW
Schoenen uit tijdens het TBW!

Het Trans & Bloot Weekend voor mensen van alle genders was wederom een belevenis. Vanwege zieken was de groep kleiner dan verwacht, maar de gesprekken werden er juist intenser door. We kijken terug op een zeer geslaagd TBW. Jochem: “Het TBW was weer indrukwekkend. De openheid van de deelnemers was mooi en bijzonder. Ik heb opnieuw vele wondertjes gezien.”

“Ik heb heel veel aan het weekend gehad.”

Het TBW begon natuurlijk met een kennismaking. Niet alleen onze namen kwamen langs, maar ook hoe we aangesproken wilden worden: met “hij”, “zij” of iets anders. Hier werd de diversiteit van de groep meteen duidelijk: sommigen gaven de voorkeur aan “hij”, anderen aan “zij” en weer anderen aan geen van beide.

“Minder deelnemers dan verwacht. Meer diverse groep dan ik had verwacht.”

Na het voorstellen hebben we gesproken of we in of uit de kast leven. Alle niet-binaire mensen krijgen te maken met de keuze wie je wat vertelt. De redenen om wel of niet voor openheid te kiezen bleken voor ieder van ons weer anders te liggen. Toch waren we het erover eens dat onze mening hierover niet vast lag; deze verandert in de loop van de tijd vaak wel.

“Ben een hele stap dichter bij mezelf gekomen.”

Op zaterdagochtend zijn we begonnen met een workshop lichaamswerk. We hebben elkaars ruggen beklopt om onze lichamen beter te voelen. Daarna zijn we gaan liggen en hebben we onze armen en benen ontspannen, terwijl de ander ze heen en weer wiegde. Het was even wennen, maar het voelde erg goed!

“Deze workshop zou (veel) langer mogen.”

Na de lunch was het tijd voor een creatieve workshop. De opdracht was om de essentie van onze (gender)identiteit in beeld vast te leggen. Dat was natuurlijk een heel brede opdracht en dat hebben we bewust zo gelaten. De deelnemers zijn met elkaar aan de slag gegaan en hebben verschillende identiteiten uitgeprobeerd. Het resultaat was verbluffend: rake foto's van alle deelnemers, soms afzonderlijk en soms gezamenlijk.

“Verhelderend, leuke werkvorm, uitdagend, geeft nieuwe inzichten.”

De zaterdagmiddag sloot af met de workshop waar het TBW de naam aan dankt: de bloot-workshop. Ieder van ons werd uitgenodigd om tijdens deze workshop één of meerdere kledingstukken uit te trekken. Ondertussen hebben we verschillende uitdagende of principiële vragen besproken. Sommigen van ons gingen volledig uit de kleren, anderen zaten in hun ondergoed of hielden een t-shirt aan. Alles kwam voor, en alles was goed.

“Fijne discussie in wel een heel diverse groep. […] Heel fijne oefening.”

Zaterdagavond was er geen officieel programma. We hebben een wandeling gemaakt, gepraat, gelachen, gehuild. Het was een heerlijke, ontspannen avond!

“Nuttig, emotionele voorjaarsschoonmaak.”

De volgende morgen begon met een workshop over identiteit. Het onderwerp was voor de meesten van ons bekend. Daarom hebben we de basisvragen overgeslagen, en zijn we meteen de diepte ingegaan. Ook hebben we gesproken over het verband tussen genderidentiteit en seksuele voorkeur. Het was een mooi en interessant gesprek!

“Véél besproken in korte tijd.”

Zondagmiddag was alweer de laatste workshop van het weekend. Na het praten in de ochtend stond er nu weer een fysieke workshop op het programma. We hebben eerst een korte geleide meditatie gedaan waarbij we ons bewust werden van onze persoonlijke ruimte. Daarna zijn we hiermee gaan spelen: we hebben onze ruimte kleiner en groter gemaakt. Ook hebben we onze ruimte leren afbakenen. Tot slot hebben we door de ruimte gelopen en hebben we elkaar begroet, zonder woorden.

“Wat was het toch inspirerend en informatief.”

Daarna was het tijd om op te ruimen, in te pakken en afscheid te nemen. Iedereen ging erg moe, maar heel voldaan weer naar huis...

“Bedankt voor het organiseren van Trans & Bloot Weekend. Was voor mij heel zinvol, en het was een veilige plek om te zijn.”

Dit weekend is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Logo Bob Angelo Fonds Logo Stichting Fonds De TrutLogo Stichting Overal

het Bob Angelo Fonds van COC Nederland, Stichting Fonds De Trut en Stichting Overal.

Tags: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.