8 okt 2021

Kampeerweekend overweldigend succes

door Jochem
Kampvuur

Het jaarlijkse weekend voor trans mannen en partners was een warm weerzien. Met een recordaantal van 41 deelnemers was het weekend volgeboekt. De diversiteit in de groep was groot: van jong tot oud, van startend tot veteraan, van trans tot non-binair, en natuurlijk partners. Daardoor vond iedereen wel ergens aansluiting. “’t Was gewoon super!”

Deze zomer organiseerde Stichting Transman een Kampeerweekend in de frisse buitenlucht, zodat we het voor iedereen coronaproof konden houden. Daarom vond het weekend iets eerder plaats dan gebruikelijk, in de hoop op goed weer. En dat was het gelukkig! Vooral zaterdag was het prachtig zonnig weer.

We wisten dat de wens om elkaar in persoon te ontmoeten onder trans mensen heel groot is. Maar hoe hoog de nood voor velen werkelijk was, werd ons op de eerste dag al heel duidelijk. Je kon de eenzaamheid van sommige deelnemers gewoon voelen. Dat maakte de oplichtende gezichten bij het zien van elkaar des te mooier.

“Zo een bijzonder, normaal gevoel zou ik een ander ook gunnen. Leerzaam, behulpzaam en een geweldige bijeenkomst.”

Na 1,5 jaar waarin nauwelijks activiteiten mogelijk waren, waren er veel ‘nieuwe’ trans mannen, die nog niet eerder gelijkgestemden hadden ontmoet. Sommigen hadden al wel aan online ontmoetingen meegedaan, maar het verschil tussen een “hoofd op een beeldscherm” en een hele persoon die je aan kunt raken is natuurlijk groot. Een persoonlijke ontmoeting is zoveel waardevoller.

Er waren deze keer ook een paar veteranen die hun sociale transitie en/of medische behandeling al ruim achter zich hebben liggen. Het is mooi dat deze mensen blijven komen. Voor degenen aan het begin of middenin hun proces is het goed om te zien dat je trans-zijn na verloop van tijd weer op de achtergrond raakt. Maar ook voor de veteranen was het weekend waardevol, want je blijft de rest van je leven trans. Dat betekent dat sommige dingen toch net even anders gaan dan bij cis mensen. Daarover af en toe met elkaar kunnen praten is fijn.

“Het is ontzettend bevrijdend om in een omgeving te zijn waar iedereen je problemen en worstelingen, maar ook je blijdschap en vreugde herkent. Het was een bijzonder bemoedigend en leerzaam weekend, waar ik echt mezelf kon zijn..”

Dit jaar waren er zo weinig partners dat we – in overleg met deze partners – geen aparte partner-workshop aanboden. Tijdens het weekend ontdekten de partners dat ze het toch heel fijn vonden om met elkaar te praten. Zo ontstond er een spontane “partner-wandeling”! Het was goed om met elkaar specifieke partner-ervaringen te kunnen uitwisselen.

“Het was erg leuk om gelijkgestemden te ontmoeten. Ook als "partner van" voelde ik me heel erg welkom.”

De workshops tijdens het weekend waren gevarieerd: soms praten, soms doen, en soms creatief bezig zijn. Men kon steeds kiezen uit twee parallelle workshops, wat soms een lastige keuze was.

Tijdens de workshop van Ayden hebben de deelnemers een songtekst geschreven en daarbij kwam onverwachte creativiteit naar boven. Er zijn mooie teksten geschreven!

In de workshop “Wie ben ik?” hebben we aan de hand van foto’s van mannen gesproken over kenmerken en kwaliteiten van onszelf. Een aantal deelnemers wilde helemaal niemand anders zijn en had daarom een gefotoshopte foto van zichzelf meegenomen.

“Ongedwongen maar gestructureerd is het weekend georganiseerd, dat creëerde ruimte voor open, eerlijke en kwetsbare gesprekken die ergens over gingen en daardoor ontzettend waardevol.”

Grote klapper was de workshop waarbij trans mannen vertelden over hun ervaringen met de genitale operatie. Alle opties kwamen aan bod: een meta, een fallo en geen genitale operatie. [Deze ervaringen zijn later dit jaar op onze website te lezen.]

“De workshop over genitaliën was super informatief. Daarnaast brachten de gespreksgroepen waarin we discussieerden over topics veel nieuwe inzichten.”

In de parallelle workshop hebben de deelnemers met elkaar gesproken over geslacht, gender, genderrollen en verwachtingen vanuit de samenleving. Het kan even zoeken zijn in dit bos van woorden, zeker als de termen nieuw voor je zijn. Toch is het goed om woorden te hebben waarmee je je gevoelens kunt uitdrukken.

Daarna was het tijd voor ontspanning. De zwemmers hebben een duik genomen in het meer bij de camping en de wandelaars hebben een eind gelopen. Voor sommigen een perfect moment om zich terug te trekken en even helemaal niets te doen.

“De opzet van workshops was erg leuk en leerzaam.”

Het programma met workshops was ruim opgezet, zodat er tussendoor veel gelegenheid was om bij te komen of met elkaar door te praten. Ook ‘s avonds is er bij het kampvuur – tussen de marshmallows door – nog lang doorgekletst!

Ook dit jaar hebben we het weekend afgesloten met een spelletjescaroussel. In twee groepen hebben we JengaXL en het Trans-mannen-kwartet gespeeld. Dit gloednieuwe kwartet viel in goede aarde.

Na deze hilarische afsluting hebben we snel, voordat de voorspelde regen losbarstte, onze spullen ingepakt. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Moe, zeer voldaan en een beetje weemoedig hebben we afscheid van elkaar genomen.

“Heel fijne, veilige, open sfeer met voldoende afwisselend programma is absoluut de kracht van dit weekend.”

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.