12 dec 2016

TBW voor alle genders een weekend van uitersten

door TBW
TBW voor alle genders een weekend van uitersten

Het 4e Trans & Bloot Weekend (TBW) was opnieuw een weekend voor mensen van alle genders. Met 11 deelnemers was de groep van gemiddelde grootte. Deze keer was er meer variatie in de samenstelling van de deelnemers dan bij eerdere TBW's, wat het soms moeilijker maakte om elkaar goed te kunnen vinden in de gesprekken. Ondanks de verschillen bleken er gelukkig ook voldoende overeenkomsten te zijn. “Gezellig, klein groepje, ruimte om je weg te zoeken.”

"Wederom een fijn evenement waar ik aardig wat dingen uit meeneem en waar je helemaal jezelf kunt zijn."

De groep was in allerlei opzichten zeer divers: de deelnemers waren transmannen, transvrouwen en veel non-binaire mensen, zoals de verwachting is bij een TBW voor alle genders. Maar daarnaast liep de fysieke leeftijd van 18 tot 54 jaar, en de transleeftijd van net uit de kast tot al jaren veteraan. Verder had de helft van de deelnemers een beperking, waar in de groep rekening mee gehouden moest worden. Alles bij elkaar was dit de meest diverse groep tot nu toe, en dat vroeg wat meer inspanning en creativiteit van de begeleiders.

"Zeer goede sfeer en er is duidelijk veel energie gestoken in goede toegankelijkheid."

Op vrijdagavond druppelden de deelnemers een voor een binnen. Door vertragingen onderweg kwam een aantal deelnemers veel later dan de bedoeling was. Daarom hebben we het avondeten uitgesteld en de kennismaking wat ingekort, zodat iedereen erbij kon zijn.
Het was een leuke verrassing dat een van de deelnemers films en een beamer had meegenomen. Dus 's avonds heeft een deel film zitten kijken, terwijl anderen gezellig aan het napraten waren.

"Goed om eens mee te maken. Nuttig dat het er is."

De zaterdagochtend begonnen we met een fysieke workshop. We hebben eerst een aantal oefeningen gedaan om onze lichamen beter te voelen. Daarna hebben we meer gelet op de ruimte die we innemen, en hoe we ons door een ruimte bewegen. Het was voor de meesten even wennen, maarhet was  wel een nuttige workshop.

"Ik vond het leerzaam, interessant, soms vermoeiend."

Na de lunch was het tijd voor de zangworkshop. Het idee was om gezellig en ontspannen met elkaar te zingen, want dat is voor veel transmensen niet zomaar vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat je stem niet klinkt zoals je zou willen of omdat je stem door de hormonen veranderd is. De deelnemers bleken de liedjes heel snel op te pakken, veel sneller dan we verwacht hadden. Daardoor waren we veel sneller dan verwacht door ons repertoire heen.

"Zoals de organisator zelf ook al had geconstateerd, waren er wat te weinig liedjes. Het was verder wel gezellig en leuk."

Vervolgens was het tijd voor de workshop waar het weekend de naam aan dankt: de workshop “Uit de kleren!”. We hebben eerst de huisregels nog een keer doorgenomen en daarna nodigden we de deelnemers uit om kleding uit te trekken. Ondertussen hebben we met elkaar gesproken over interessante onderwerpen n.a.v. kaarten met vragen. In het begin hadden velen schroom om kleding uit te trekken, maar tegen het eind van de workshop lagen er toch de nodige kledingstukken om ons heen!

"Ik voelde me erg op mijn gemak in deze workshop en ik was in staat om mijn grenzen te verleggen, want het was voor mij een veilige ruimte om dat te doen, omdat mensen helemaal geen oordelen hadden."

's Avonds werd er door sommigen weer film gekeken, terwijl anderen een spelletje deden en weer anderen gezellig op de bank met elkaar door bleven praten over van alles en nog wat.

De zondagochtend begonnen we weer met een lichamelijke workshop. Deze keer was het de bedoeling om de eigen grenzen rondom aanraking te verkennen. Eerst hebben we in kleine groepjes besproken waar mensen aangeraakt willen worden, waar we onder voorwaarden aangeraakt willen worden, en waar we helemaal niet aangeraakt willen worden. We waren het al snel eens dat dit (natuurlijk) afhangt van wie je aanraakt en waarom deze je aanraakt. Daarna hebben we ons, met een blinddoek om, door de anderen laten aanraken. Natuurlijk werd eerst duidelijk aangegeven waar dat wel of niet mocht.

"Het was raar om elkaar "zonder doel" aan te raken. Toch was het een goede en nuttige workshop, die nog een tijd zal doorwerken."

Tot slot hebben we zondagmiddag met elkaar gesproken over leven als non-binair in een binaire wereld. We konden met elkaar meer dan genoeg non-binaire rolmodellen bedenken, dus we hebben gelukkig de nodige voorbeelden tot onze beschikking!

Vervolgens hebben we met elkaar gesproken over de toegankelijkheid van de maatschappij en de transgemeenschap voor non-binaire mensen. Het was onze bedoeling om dit gesprek praktisch en concreet te houden, maar helaas lukte dat niet. Het gesprek werd een stevige politieke discussie, waardoor het een (te) zware afsluiter van het weekend werd.

"Ik zat 'vol' en het was gewoon goed geweest..."

Daarmee was het Trans & Bloot Weekend alweer ten einde. Tijd om op te ruimen, in te pakken en schoon te maken. We hebben afscheid genomen en toen ging ieder weer huiswaarts.

"De sfeer was fantastisch en de begeleiding goed. Ik kon het goed met de andere deelnemers vinden en was erg tevreden met de toegankelijkheid, accommodatie en veiligheid die gecreëerd werd."

Dit weekend is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Logo Bob Angelo Fonds Logo Stichting Fonds De Trut

Het Bob Angelo Fonds van COC Nederland en Stichting Fonds De Trut.

Tags: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.